STAMFORD - De wereldwijde verkoop van personal computers is in het tweede kwartaal met 5 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder.

Dat heeft het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner becijferd. Volgens het bureau viel de daling mee. In juni werd nog uitgegaan van een afname van bijna 10 procent.

De computerfabrikanten verkochten in totaal ruim 68 miljoen computers. Vooral de verkoopresultaten in Azië en de Verenigde Staten vielen mee, aldus Gartner. De Europese markt bleef zwak.

De daling van de pc-verkoop werd beperkt door een sterke vraag naar zogenoemde netbooks, goedkope mini-computers die vooral dienen voor internetgebruik.

Acer

Het Taiwanese Acer, een grote producent in dit segment, zag daardoor zijn verkoop met 34 procent toenemen tot ruim 9 miljoen computers.

Acer heeft al bijna Dell ingehaald als de op een na grootste pc-fabrikant ter wereld. Nummer ëën bleef Hewlett-Packard met een marktaandeel van bijna 20 procent.

Dit Amerikaanse concern zette fors in op laaggeprijsde computers en verkocht daardoor bijna 3 procent meer. De verkoop van Dell zakte met 17 procent, doordat het bedrijf zich meer richt op de sterk verzwakte zakelijke markt.