AMSTERDAM - Twitter verwacht in het derde kwartaal van 2009 400 duizend dollar om te zetten, en in het laatste kwartaal ruim vier miljoen dollar.

Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten van de microblogservice waarop de Amerikaanse website Techcrunch de hand heeft weten te leggen.

Twitter zegt in een reactie dat het document, dat in februari van dit jaar gemaakt is, allang achterhaald is en dat het nooit een officieel document is geweest.

Volgens de documenten wil de website eind 2009 25 miljoen gebruikers hebben, dat doel is al bereikt. Eind 2013 moeten dat er 1 miljard zijn en wil Twitter een omzet van 1,54 miljard dollar hebben.

Verdienmodel

De makers van Twitter hadden tot op heden geen idee hoe ze de enorme groei van de site om konden zetten in geld. Gebruik van de service is gratis en medeoprichter Biz Stone beloofde in mei dat de site advertentievrij blijft.

Het bedrijf kon even vooruit met de vijftig miljoen dollar die het van investeerders kreeg en lijkt nu een verdienmodel gevonden te hebben. Wat dat precies is, onthult Techcrunch (nog) niet.

Hacker

Techchrunch kreeg de documenten in zijn inbox van een hacker. Die had simpelweg kunnen inloggen op een van de servers van Twitter met het wachtwoord 'password'. Hij had ook enige tijd toegang tot de accounts van medewerkers en beroemdheden als Ashton Kutscher.

De eerste onthulling die Techcrunch deed op basis van de documenten was vrij onschuldig: een pitch voor een televisieprogramma met als naam Final Tweet . Daarin zouden jonge ondernemers tegen non-profit organisates strijden om 100 duizend dollar, met behulp van hun 'followers' op Twitter.

De technologiesite zegt de komende dagen meer van de toegezonden documenten te publiceren.