AMSTERDAM - Wie een oude aflevering van NOVA, Het Klokhuis of Spoorloos wil terugzien, hoeft daarvoor binnenkort alleen nog maar z'n iPhone tevoorschijn te halen. De publieke omroep lanceert binnenkort een speciale applicatie voor de dienst Uitzending Gemist.

Met de applicatie zijn programma's van de publieke omroep direct na de tv-uitzending op de iPhone of de iPod Touch te bekijken. Het archief van de applicatie gaat acht dagen terug.

De gratis toepassing is inmiddels klaar, en ter goedkeuring ingediend bij Apple. Naar verwachting is Uitzending Gemist binnen enkele dagen beschikbaar in de App Store.

3G

Uitzendingen kunnen via wifi worden bekeken met een kwaliteit van 500 Kbps. In de bij Apple ingediende versie zijn de programma's ook te bekijken via een 3G-verbinding, op een lagere kwaliteit van 200 Kbps.

Apple staat het streamen van video via het mobiele datanetwerk echter niet altijd toe. Het is dus afwachten of die laatste optie ook de definitieve versie van de applicatie haalt.

Dat gebeurde eerder wel bij een andere videotoepassing uit Hilversum, de iPhone App van het NOS Journaal.

Mobiele site

Uitzending Gemist is op internet een groot succes. Via de website werden in 2008 meer dan 130 miljoen uitzendingen bekeken.

De dienst was al langer beschikbaar op veel andere gsm's. Daartoe lanceerde de publieke omroep eind vorig jaar al een applicatie en een aparte website die is geoptimaliseerd voor mobieltjes.

Uitzending gemist op de iPhone