LONDEN - De vraag naar netbooks neemt nu zo hard toe dat deze minicomputers voor internetgebruik qua populariteit de iPhone en de Wii verslaan.

Dit signaleert topman Gordon Graylish van de Europese tak van de Amerikaanse chipgigant Intel, die meeprofiteert van deze trend.

Intel verkocht het afgelopen kwartaal 65 procent meer chips die vooral zijn bedoeld voor netbooks, zo bleek uit kwartaalcijfers die het bedrijf dinsdagavond presenteerde.

Stimulans

Graylish zei woensdag in een toelichting dat de vraag naar netbooks de gehele computermarkt een stimulans geeft. Consumenten kopen deze computers niet als vervanging van hun personal computer, maar als toevoeging om hun computergebruik mobieler te maken.

''Ze spelen een heel andere rol en geven ook ruimte tot innovatie voor gewone laptops, bijvoorbeeld op het gebied van gewicht en batterijduur.''

Asus

De Taiwanese fabrikant Asus was in 2007 de eerste fabrikant die het aandurfde om een kleine computer op de markt te brengen met een beperkt aantal functies. Toen dit aansloeg, volgden andere fabrikanten.

Apple

Inmiddels bieden alle grote computerconcerns netbooks aan. De enige grote naam die nog ontbreekt is Apple. Er gaan hardnekkige geruchten dat de maker van de Mac-computer dit najaar met een eigen versie komt, maar het bedrijf zelf ontkent in alle toonaarden.

Winstcijfers

Intel presenteerde dinsdag winstcijfers die de verwachtingen van analisten ruimschoots overtroffen. Dit was vooral te danken aan de sterke consumentenvraag naar pc's.

De omstandigheden op de zakelijke markt waren door de economische recessie nog altijd zwak. Volgens topman Graylish zijn er echter wel wat signalen dat bedrijven inzien dat zij te hard hebben bezuinigd op hun uitgaven. ''Investeringen in IT kunnen juist ook geld opleveren'', stelde hij.

Bodem

Intel behaalde in het tweede kwartaal een omzet van 8 miljard dollar tegen 7,14 miljard dollar in het eerste kwartaal, toen de pc-verkoop volgens Intel een bodem had bereikt. De chipgigant verwacht in het huidige kwartaal 8,5 miljard dollar aan inkomsten te kunnen behalen.