AMSTERDAM - Videosite Youtube beëindigt binnenkort de ondersteuning van webbrowser Internet Explorer 6. Dat meldt de site aan bezoekers die de browser nog gebruiken.

De site werkt dan mogelijk niet meer goed als die met IE6 wordt bekeken. Youtube adviseert de bezoekers te upgraden naar de nieuwste versie van Internet Explorer, Firefox of Chrome. Die laatste browser is - net als Youtube - een product van internetbedrijf Google.

Internet Explorer 6 kwam in 2001 op de markt als nieuwste versie van Microsofts browser. Sindsdien zijn twee nieuwe versies verschenen, IE7 en IE8. Het sterk verouderde IE6 wordt echter nog steeds veel gebruikt.

Standaarden

Niet alleen is IE6 aanzienlijk minder veilig dan zijn opvolgers, bovendien biedt het matige ondersteuning voor allerlei webstandaarden.

Dergelijke standaarden, afspraken over hoe browsers een internetsite moeten weergeven, zijn belangrijk voor webontwikkelaars. Ze zorgen er voor dat hun pagina's er in alle browsers hetzelfde uitzien en hetzelfde werken.

Omdat IE6 die standaarden niet altijd respecteert, kan veel geavanceerde technologie die daarop is gebaseerd op websites nu niet gebruikt worden. Dat zou er immers voor zorgen dat IE6-gebruikers de site niet goed kunnen bekijken.

Digg

Steeds meer websites proberen hun bezoekers daarom over te halen afscheid van IE6 te nemen. Eerder deze maand maakte de populaire sociale nieuwssite Digg bekend de browser niet langer volledig te ondersteunen. Nog altijd maakt zo'n 10 procent van Diggs bezoekers gebruik van de acht jaar oude browser.

Bedrijven

Uit een enquête van de site bleek toen dat de meeste gebruikers van IE6 de site vanaf hun werk bezoeken. Daar hebben ze meestal niet de benodigde toegangsrechten om de software zelf te updaten.

Veel bedrijven gebruiken nog steeds IE6, onder meer omdat ze gebruikmaken van interne bedrijfsapplicaties die afhankelijk zijn van specifieke functionaliteit van de oude browser.