AMSTERDAM - Gebruikers van de iPhone en de iPod Touch hebben gezamenlijk inmiddels meer dan 1,5 miljard Apps gedownload uit de App Store, Apples online softwarewinkel voor de gadgets.

Dat meldt Apple dinsdag in een persbericht. Het bedrijf lanceerde de App Store deze maand een jaar geleden. In april werd de miljardste applicatie gedownload.

Volgens Apple zijn via de dienst in totaal inmiddels zo'n 65 duizend verschillende applicaties verkrijgbaar. Een deel daarvan is gratis, voor andere Apps moet worden betaald.

Opbrengst

Apple maakt niet bekend hoeveel het precies met de verkopen verdient. Het bedrijf incasseert 30 procent van de opbrengst van iedere verkochte App. De rest gaat naar de maker.

Steve Jobs

Apple-topman Steve Jobs zegt in het persbericht weten dat de App Store zowel in omvang als in kwaliteit uniek is. Die uitspraak is het eerste min-of-meer publieke optreden van Jobs, die de voorbije maanden met ziekteverlof was.

Jobs is deze maand stilletjes weer aan het werk gegaan. Naar onlangs bleek onderging Jobs eerder dit jaar een levertransplantatie.

Onderzoek

De Amerikaanse beurswaakhond SEC onderzoekt momenteel of Jobs beleggers heeft misleid door informatie over zijn gezondsheidstoestand achter te houden. Hij had in januari laten weten dat hij werd behandeld door een vervelende, maar ongevaarlijke hormoonafwijking.

Investeerders dichten Jobs binnen Apple een dermate belangrijke rol toe, dat zijn gezondheid door velen wordt beschouwd als koersgevoelige informatie.