AMSTERDAM - Op 26 oktober komt er definitief een einde aan het bestaan van GeoCities, een van de oudste en bekendste diensten waar gebruikers een gratis homepage kunnen maken.

Dat heeft eigenaar Yahoo bekendgemaakt. Dat de site dit jaar zou sluiten was al eerder aangekondigd, maar een precieze datum was nog niet bekend.

GeoCities ontstond eind 1994 in Californië en bood gebruikers de mogelijkheid om gratis een homepage te maken.

Thema's

Die pagina's werden thematisch gecategoriseerd in virtuele steden en buurten. Zo was Parijs bedoeld voor artistieke sites, Wall Street voor financiële informatie en 'Petsburgh' voor homepages over huisdieren.

De dienst, die inkomsten haalde uit advertenties en betaalde abonnementen met extra functionaliteit, behoorde eind jaren negentig tot de meest bezochte bestemmingen op internet, maar raakte daarna langzaam in de vergetelheid.

Archief

In een toelichting op zijn website schrijft het bedrijf dat gebruikers van GeoCities hun website voor 26 oktober moeten verhuizen naar Yahoos betaalde webhostingdienst, of hun bestanden moeten downloaden naar hun computer. Anders gaat de homepage definitief verloren.

Yahoo verwijst op de site naar een speciale webpagina op de site van The Internet Archive, waar gebruikers hun GeoCities-pagina kunnen laten indexeren. Dan wordt een kopie van het internetmonument bewaard voor het nageslacht.