PEKING - Het Chinese ministerie van Volksgezondheid heeft de behandeling van internetverslaafden met elektroshocks gestopt, omdat de methode niet veilig is gebleken.

Dat schrijft de staatskrant China Daily dinsdag. De afgelopen maanden zijn in China meer dan drieduizend mensen behandeld met elektroshocks.

Een behandeling duurt vier maanden. Een patiënt zou genezen zijn als de verslaving toegegeven wordt.

Ouders

Sinds november zijn in China speciale psychiatrische klinieken ingericht om aan internet verslaafde tieners te behandelen. Het zijn dan ook vooral jongeren die in de instellingen met elektroshocks worden behandeld, vaak op aandrang van ouders.

Twijfels

Deze therapie wordt in de psychiatrie al tegen depressies en schizofrenie gebruikt. Experts twijfelen nog of de inzet van elektroshocks tevens bij verslaving werkt.

Volgens de Chinese definitie die sinds kort geldt, brengen verslaafden minimaal zes uur per dag door op het internet. Ook zijn er symptomen zoals irritatie, moeite met slapen en concentratie en een hevig verlangen op het internet te gaan.

Groeiend probleem

Internetverslaving is een groeiend probleem in China, waar 300 miljoen mensen toegang hebben tot het internet. Volgens schattingen is de helft van de Chinese internetgebruikers tussen de 18 en 30 jaar oud.

Ongeveer 10 procent van de jongere gebruikers is verslaafd. Zeker zeventig procent van hen is man.

Krampachtig

China gaat krampachtig om met het internet. De communistische overheid vreest dat mensen zich via de digitale snelweg kunnen organiseren om tegen de autoriteiten te protesteren.

In de Volksrepubliek werken dertigduizend mensen bij de internetpolitie om het gedrag van gebruikers in de gaten houden.