AMSTERDAM - Microsoft dicht dinsdag zes lekken in zijn software, waaronder drie in besturingssysteem Windows.

Het gaat daarbij onder andere om lekken in multimediatechnologie DirectX en in een videocomponent voor Windows' standaardbrowser Internet Explorer. Net als het derde, niet nader omschreven Windowslek gelden die twee kwetsbaarheden als 'kritiek', de zwaarste risicocategorie die Microsoft hanteert.

Naast de drie lekken in Windows repareert het softwarebedrijf drie 'belangrijke' veiligheidsproblemen in Virtual PC, ISA-server en in Microsoft Office.

Herstarten

De lekken worden vanaf dinsdag gerepareerd via de automatische updatefunctie van Microsoft. Mogelijk moeten computers na installatie van de updates opnieuw opstarten, waarscuwt het bedrijf.

Patchdag

Microsoft verspreidt zijn updates iedere tweede dinsdag van de maand. Die maandelijkse 'patchdag' moet de voorspelbaarheid van reparaties vergroten. Zo kunnen systeembeheerders de updates beter plannen, en is de kans groter dat die tijdig worden geïmplementeerd.

Onlangs besloot ook softwarebedrijf Adobe zijn updates daarom voortaan op Microsofts patchdag te verspreiden. Adobe heeft voor komende dinsdag nog geen updates aangekondigd.