AMSTERDAM - Zoekmachines als Google moeten gedwongen worden om resultaten van krantenwebsites na enige tijd uit hun index te verwijderen. Dat hebben Europese krantenuitgevers vorige maand besloten.

Tijdens een overleg in Berlijn stelden de deelnemende uitgevers, naar afgelopen week bekend werd, een verklaring op, waarin ze bepleiten dat overheden zoekmachines verplichten een nieuwe technologie te gebruiken, die krantenwebsites meer controle geeft over de indexatie van hun berichten.

De technologie, ACAP genoemd, maakt het bijvoorbeeld mogelijk om te zorgen dat een artikel na een bepaalde periode uit de index verdwijnt, zo meldt Webwereld. Dat zou er voor moeten zorgen dat internetgebruikers voortaan eerst naar de homepage van de krant surfen, en daar verder klikken.

Beperkingen

Zo hopen de uitgevers meer reclameinkomsten te genereren, of bijvoorbeeld geld te kunnen vragen voor toegang tot artikelen.

ACAP behelst echter veel meer: het kan bijvoorbeeld ook beperkingen stellen aan de omvang van tekstfragmenten die derde partijen mogen overnemen, of de manier waarop die tekst wordt gepresenteerd.

Google News

Veel krantenbedrijven storen zich bijvoorbeeld aan een dienst als Google News, die nieuws uit talloze online bronnen verzamelt en zo internetverkeer wegkaapt bij de oorspronkelijke uitgevers.

Volgens de uitgevers moet ACAP een einde maken aan de praktijk dat derde partijen op die manier geld verdienen aan artikelen die de kranten op internet publiceren. Zo moet een online nieuwsmarkt ontstaan die kan helpen om onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek te behouden als "hoeder van de democratische samenleving", aldus een verklaring.

Dwang

De uitgevers hebben politieke dwang nodig om zoekmachines ertoe te brengen ACAP te gaan gebruiken. Tot nu toe weigeren de meeste dat. Google-topman Eric Schmidt liet eerder weten dat ACAP technisch niet voldeed.

Onder de uitgevers die de verklaring steunen zijn, naast een groot aantal Duitse bedrijven, onder andere de Telegraaf Media Groep, de Persgroep (eigenaar van Het Parool en binnenkort de Volkskrant en Trouw), de Wall Street Journal, Sanoma en Reed Elsevier.