AMSTERDAM - Zogenoemde flitsleningen, die met hoge rentepercentages worden afgesloten via internet of per sms, moeten worden verboden. Dat vindt de SP, die hierover vragen heeft gesteld aan minister van Financiën Wouter Bos (PvdA).

Bij aanbieders van deze minikredieten kunnen consumenten per sms of via internet een lening tot vijfhonderd euro afsluiten. Het bedrag wordt vervolgens binnen tien minuten op de rekening van de aanvrager bijgeschreven.

De aanbieders brengen echter wel hoge 'behandelingskosten' in rekening. Wie bij Ferratum, de Europese marktleider van minikredieten, vijfhonderd euro leent, moet 125 euro aan behandelingskosten betalen en is dus in totaal 625 euro kwijt.

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) komt dit overeen met een rentepercentage van zeshonderd procent per jaar. Het Nibud pleitte al eerder voor een verbod op dergelijke leningen.

Looptijd

Leningen met een looptijd van minder dan drie maanden vallen niet onder de Wet Financieel Toezicht.

Bos heeft eerder al laten weten dat hij deze termijn wil terugbrengen naar één maand, maar dit heeft niet geleid tot een afname van het aantal sms-leningen, stelt SP-Kamerlid Sadet Karabulut. Zij maakt zich zorgen over de groei van het aantal aanbieders van flitsleningen.

De grootste oppositiepartij wil daarom dat Bos een eind maakt aan deze praktijen. Flitsleningen met zulke 'absurd' hoge rentepercentages zijn onwenselijk en moeten worden uitgebannen, aldus Karabulut.