AMSTERDAM - Sociaal netwerk MySpace gaat zichzelf omvormen tot een startpagina voor muziek en video. De site worstelt met de zware concurrentie van het steeds populairdere Facebook.

In juni kondigde de site daarom al aan zo'n 700 banen te gaan schrappen, waaronder 300 arbeidsplaatsen in het buitenland. Uiteindelijk blijven in totaal 1150 werknemers over, waarvan 150 buiten de Verenigde Staten.

MySpace was lange tijd het grootste sociale netwerk ter wereld. Die titel moest het afgelopen jaar echter afstaan aan het snelgroeiende Facebook.

Google

Bovendien dreigt een van de belangrijkste inkomstenbronnen van MySpace weg te vallen: een driejarig advertentiecontract met Google verloopt in 2010, en Google heeft al laten weten de overeenkomst niet, of alleen tegen een aanzienlijk lager bedrag te willen verlengen.

Muzikanten

Tegenover de Wall Street Journal, net als MySpace eigendom van mediaconcern News Corp, bevestigt topman Rupert Murdoch dat de site zichzelf gaat omvormen tot entertainmentportaal.

MySpace benut daarmee zijn grote populariteit onder muzikanten: de meeste bands hebben een profiel bij de dienst om met hun fans te communiceren en hun muziek onder de aandacht te brengen.