AMSTERDAM - Politieagenten zijn massaal ontevreden over het nieuwe computersysteem waarmee zij moeten werken. Het kost veel te veel tijd en geregeld raakt ingevoerde informatie zoek.

Dat blijkt uit onderzoek dat de SP uitvoert onder politieagenten.

Van de achtduizend agenten die tot nu toe aan het onderzoek hebben meegedaan, werkt 74 procent al met het nieuwe systeem, de zogeheten Basisvoorziening Handhaving (BVH).

In dit systeem moeten onder meer aangiftes en strafbare feiten worden verwerkt. Van de gebruikers is maar liefst negentig procent ontevreden. Slechts zes procent vindt het systeem 'gebruiksvriendelijk en snel'.

Niet stabiel

"Het BVH-systeem kost agenten veel te veel tijd, het is niet stabiel en ingevoerde informatie blijkt later vaak weer verdwenen", vat SP-Kamerlid Ronald van Raak de klachten samen. "Agenten hebben het systeem omgedoopt in Bureaucratie Voor Handhavers. Dat geeft wel aan wat er mis mee is."

Voorzitter Han Busker van de Nederlandse Politiebond (NPB) herkent de klachten. "Iedereen vindt het belangrijk dat agenten veel op straat zijn, maar dit systeem is zo tijdrovend dat dat onmogelijk wordt gemaakt. Als je nu vier uur doorbrengt op straat, zit je nog eens vier uur achter de computer om alles te verwerken."

Aanloopproblemen

De invoering van het nieuwe computersysteem is vorig jaar begonnen. Nog niet alle korpsen werken ermee. Volgens zowel Busker als Van Raak komen de klachten niet alleen voort uit het feit dat de politie nog aan het nieuwe systeem moet wennen. "Deels gaat het om aanloopproblemen, maar er zitten ook echt een paar flinke kinken in de kabel", stelt Busker.

De politievakbonden hebben hun klachten over het computersysteem overgebracht aan minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA). Volgens Van Raak moet de invoering worden stopgezet.