AMSTERDAM - De snelheid van breedbandinternet neemt steeds verder toe. Nederland behoort wereldwijd tot de koplopers.

Hier was de gemiddelde snelheid van een breedbandaansluiting, zoals ADSL of kabelinternet, in het eerste kwartaal van 2009 zo'n 5,4 Mbps.

Nederland staat daarmee op de zevende plaats van de wereldranglijst, die wordt aangevoerd door Zuid-Korea (11 Mbps) en Japan (8 Mbps). De Verenigde Staten staan met 4,2 Mbps op de 18e plek.

Sneller

Ongeveer een op de vijf internetaansluitingen wereldwijd heeft nu een snelheid van 5 Mbps of meer, een toename van 20 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

De cijfers zijn afkomstig van internetbedrijf Akamai, dat wereldwijd netwerk- en hostingdiensten levert en zo in staat is om de ontwikkeling te meten.

Kabels

In een ieder kwartaal verschijnend rapport zegt Akamai te verwachten dat de groei van breedbandinternet vooral in ontwikkelingslanden de komende periode sneller zal gaan. Dat is bijvoorbeeld te danken aan het toenemende gebruik van wimax, een vorm van snel draadloos internet, en de aanleg van datakabels die de internetverbindingen van onder meer Afrika sterk zullen verbeteren.