AMSTERDAM - De succesvolle Nederlandse chatdienst eBuddy heeft deze week in stilte een iPhone-applicatie gelanceerd. Het programma is een van de eerste 'Apps' die gebruikmaakt van 'push notifications'.

Die technologie maakt het mogelijk om via het programma berichten op het toestel te ontvangen terwijl eBuddy niet actief is. De functionaliteit werd op de iPhone geïntroduceerd in een nieuwe versie van het besturingssysteem van de telefoon, die in juni beschikbaar kwam.

Het Nederlandse eBuddy, maakt het mogelijk om via één programma gebruik te maken van verschillende instant-messagingdiensten, zoals MSN, Yahoo Messenger, Google Talk, ICQ of Facebook Chat.

Mobiele website

Volgens medeoprichter Jan-Joost Rueb van eBuddy wordt de mobiele website van de dienst, waar iPhonegebruikers tot nu toe op waren aangewezen, al door twee miljoen mensen gebruikt. Rueb verwacht dat die op de nieuwe applicatie zullen overstappen.

Android

eBuddy zegt maandelijks wereldwijd zo'n 20 miljoen gebruikers te hebben. De dienst is zonder extra software te gebruiken via een website, en lanceerde eerder chatprogramma's voor ondermeer Googles mobiele besturingssysteem Android en voor verschillende andere gsm's.

De iPhone-applicatie van eBuddy is gratis te downloaden uit Apples App Store.