AMSTERDAM - Gmail, Google Calendar en Google Docs zijn eindelijk geen experimentele diensten meer. Google haalt de toevoeging 'bèta' van de sites.

In softwareontwikkeling gelden producten als 'bèta' als ze weliswaar min-of-meer af zijn, maar nog niet volledig getest. Doorgaans duurt die fase hooguit enkele maanden, waarna een eerste definitieve versie verschijnt.

Sommige diensten van Google leken echter de eeuwige jeugd te hebben: maildienst Gmail werd in 2004 gelanceerd en was tot dinsdag officieel nog altijd een experimenteel product.

Ook online kantoorsoftwarepakket Google Docs, agenda Google Calendar en chatprogramma Google Talk waren al jaren 'in bèta'.

'Onaf'

Dinsdag kwam daar verandering in. Het bedrijf maakte op zijn weblog bekend dat het de aanduiding 'bèta' schrapt.

Die stap heeft voor consumenten verder geen gevolgen. Voor veel bedrijven is de beslissing wel van belang, omdat bètasoftware in de traditionele betekenis doorgaans wordt beschouwd als 'onaf', en daardoor ongeschikt voor zakelijk gebruik.

Zakelijke markt

De wijziging kan voor bedrijven aanleiding zijn om gebruik te gaan maken van de producten, die concurreren met bekende kantoorsoftwareproducten zoals Microsoft Office.

Google richt zich met zijn webdiensten steeds nadrukkelijker op de zakelijke markt. Onlangs introduceerde het een dienst waarmee het zijn producten kan koppelen aan het in het bedrijfsleven veelgebruikte Exchange.