AMSTERDAM - Fabrikanten en verkopers van laptops hebben goed geboerd na de uitkering van het vakantiegeld.

In de week dat werknemers de extra uitkering veelal kregen, schoot de verkoop van deze computers met 61 procent omhoog in vergelijking met een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers die GfK Retail and Technology heeft verzameld. De marktonderzoeker heeft in kaart gebracht waaraan consumenten in de detailhandel hun geld hebben besteed in de weken na de uitkering van het vakantiegeld.

Netbooks

In totaal verkocht de detailhandel tussen 19 mei en 26 mei 18.500 laptops. In dit cijfer zijn geen netbooks meegenomen, die ook bezig zijn aan een opmars. Daarvan gingen er bijna 4200 over de toonbank. Een jaar geleden werden deze minicomputers, die rond de 400 euro kosten, nog amper verkocht.

Desktops

Opvallend is dat de verkoop van bureaucomputers ook weer aantrok. Deze categorie heeft het al enkele jaren zwaar in de concurrentie met laptops.

In de week dat het vakantiegeld werd overgemaakt, gingen er 14 procent meer bureaucomputers over de toonbank. Voor dergelijke stijgingen waren de afgelopen jaren andere impulsen nodig, bijvoorbeeld de introductie van een nieuw besturingssysteem door softwareconcern Microsoft.

Televisies

De groei in de verkoop van tv's kalfde af, tot zo'n 10 procent tegen 25 procent in de eerste drie maanden van dit jaar. Volgens GfK speelde vooral een gebrek aan grote sportevenementen de tv-sector parten. Vorig jaar was er bijvoorbeeld het EK voetbal, dat de verkoop een impuls gaf.

Vaderdag

GfK-onderzoeker Tessa Holzenbosch zegt ook dat laptops een populair vaderdagcadeau waren. ''In de week voor Vaderdag werden er 45 procent meer schootcomputers afgerekend dan een jaar eerder. Dat is met Vaderdag nog niet eerder vertoond.'' Externe harde schijven (plus 22 procent) en internetdongels (plus 19 procent) waren ook populair.

Scheerapparaten, traditioneel een kaskraker tijdens Vaderdag, gingen er minder over de toonbank. Volautomatische koffiezetapparaten, waarvan de verkoop verdubbelde, leken hun rol te hebben overgenomen.