AMSTERDAM – Het moet makkelijk worden om bij aanschaf van een pc de meegeleverde Windows-software te weigeren en vervolgens het licentiebedrag terug te krijgen.

Dit schrijft de Consumentenbond in het zomernummer van hun Digitaalgids.

De bond deed onderzoek naar de mogelijkheid om niet Windows, maar het open source-besturingssysteem Linux te gebruiken op nieuwe pc’s.

Bij vrijwel alle winkels blijkt standaard Windows te worden meegeleverd. Consumenten betalen hiervoor ongemerkt tussen de 35 en 100 euro extra, stelt de Consumentenbond.

"Na aankoop mag de licentie worden geweigerd en geldt het recht op restitutie van het licentiebedrag. In de praktijk werpen fabrikanten zoveel drempels op dat het consumenten nagenoeg niet lukt om het bedrag terug te krijgen”, valt te lezen.

Voorwaarden

Officieel is het mogelijk om bij het installeren van de pc de licentievoorwaarden te weigeren. Klanten hebben dan recht op restitutie van het aankoopbedrag.

Twee fabrikanten hebben echter aan de bond aangegeven geen geld terug te geven. Bij twee andere is het niet duidelijk of er geld kan worden teruggevraagd en bij weer een andere wordt nog aan restitutiebeleid gewerkt.

Bij twee fabrikanten moet de pc worden opgestuurd, waarbij transportkosten voor rekening van de consument zijn.

Beleid

De Consumentenbond dringt aan op eenduidig beleid. Zo moet voor de aankoop duidelijk zijn wat de teruggavemogelijkheden zijn.

SP-Kamerlid Arda Gerkens wil opheldering van het kabinet over het onduidelijke restitutiebeleid.