AMSTERDAM - Psystar, de eerste Amerikaanse fabrikant van Mac-klonen, zegt klaar te zijn voor zijn gevecht met 'Goliath' Apple.

De rechtszaken tegen de Macgigant kostte Psystar al veel geld. In een poging een oplossing voor zijn schulden te vinden vroeg Psystar op 21 mei een uitstel van betaling aan. Afgelopen week trok Psystar die aanvraag in.

Om zijn claim kracht bij te zetten, introduceert de Mac-klonenmaker een nieuw Nehelam-systeem. Dat meldt de internetsite tweakers.net maandag op haar website.

Overhoop

Al een jaar lang liggen Psystar en Apple met elkaar overhoop over de Mac-klonen van Psystar. Het bedrijf mocht in februari van de rechter zijn claim doorzetten dat Apple het auteursrecht op Mac OS X teveel op zou rekken.

Volgens Apple schendt Psystar de licentieovereenkomst van Mac OS X door het OS te installeren op niet van Apple afkomstige hardware.

Door de aanvraag zou de rechtszaak tegen Apple normaliter worden opgeschort, maar na protesten van dit bedrijf besloot de rechter dat de zaak toch kon doorgaan.

Betalingsregeling

Verder slaagde Psystar er niet in om een betalingsregeling te treffen met advocatenkantoor Carr & Ferrell. Hier had het bedrijf een schuld van meer dan 88.000 dollar opgebouwd. Dit was een derde van de totale schuldenlast.

Omdat de surseance door deze ontwikkelingen niet zoveel zin meer had, besloot Psystar de aanvraag in te trekken. Over dit verzoek zal de rechter op 4 augustus een hoorzitting houden.

Psystar voelt niets voor het aanvragen van een faillisement, omdat dit betekent dat het bedrijf zal worden opgeheven.

Nieuwe Mac-kloon

In een brief aan de klanten deelt het bedrijf mee dat het 'klaar is voor het gevecht met Goliath' en bovendien een nieuwe Mac-kloon heeft ontwikkeld.

De nieuwe Open(7) is voorzien van een quadcore Nehalem-processor, maximaal 12GB geheugen en uit te breiden met diverse opties.

Pearc

Inmiddels heeft de Duitse systeembouwer HyperMegaNet, dat begin dit jaar in Europa met een Mac-kloon op de markt kwam, een webwinkel geopend voor de Benelux-regio en Frankrijk waarin het zijn Mac-klonen aan de man probeert te brengen.

De systeembouwer levert zijn Pearc systemen standaard met Mac OS X Leopard. PearC verkoopt sinds begin dit jaar zijn systemen in Duitsland.

De firma lijkt er nu voldoende vertrouwen in te hebben dat het zijn configuraties op basis van OS X zonder juridische problemen ook in Nederland en België kan slijten.

Verouderd

Net als Psystar gebruikt PearC een software-emulatie van de 'bios-vervanger' efi. Met behulp van de efi-emulator is het mogelijk om OS X op de systemen te installeren.

PearC stelt dat het bedrijf Mac-klonen is gaan bouwen omdat Apple verouderde hardware gebruikt en beperkte upgrademogelijkheden biedt.