AMSTERDAM - Torrentsite Mininova eist een rectificatie van de Kamercommissie die onlangs een rapport uitbracht over auteursrecht op internet.

In het rapport staat volgens Mininova onder meer dat de site torrentbestanden niet verwijdert als rechthebbenden een klacht indienen. Ook zou het rapport de indruk wekken dat op Mininova alleen illegale bestanden worden aangeboden, terwijl de site juist ook samenwerkt met partijen die hun materiaal via de site efficiënt willen distribueren.

Volgens Mininova, dat is verwikkeld in een rechtszaak met antipiraterijstichting Brein, zijn de beweringen van de commissie onrechtmatig en lijdt de site daardoor schade.

Niet geverifieerd

"Het rapport geeft niet aan waarop de feitelijk onjuiste en bovendien suggestieve aannames zijn gebaseerd", fulmineert directeur Erik Dubbelboer van Mininova. "De stellingen zijn in ieder geval niet bij ons geverifieerd en wij zijn ook niet anderszins geraadpleegd."

Stichting Brein

Volgens Mininova is de commissie met zijn beweringen op de stoel van de rechter gaan zitten. De site is verwikkeld in juridische procedure die is aangespannen door antipiraterijstichting Brein. Volgens Brein doet Mininova onvoldoende om de uitwisseling van auteursrechtelijk beschermd materiaal tegen te gaan. De stichting eist dat Mininova maatregelen treft om dat te voorkomen.

Filter

Mininova zegt dat het ondoenlijk is om alle bestanden op de site vooraf te controleren. Wel kent Mininova een zogenoemde 'notice and take down'-procedure: bij klachten van rechthebbenden wordt illegaal materiaal verwijderd. Ook experimenteert de site met een filter dat onrechtmatige kopieën van films moet tegenhouden.

Rechtszaak

Mininova eist dat de commissie, onder voorzitterschap van SP-kamerlid Arda Gerkens, het rapport rectificeert. Ook moet de naam van Mininova uit het rapport worden geschrapt, en mogen de leden de omstreden beweringen niet herhalen. Als op die eisen niet wordt ingegaan, dreigt de site met een rechtszaak.

Volgens een brief van Mininova's advocaat Vita Zwaan vreest het bedrijf dat "de uitkomst van de gerechtelijke procedure tussen [Mininova] en Stichting Brein door de uitlatingen negatief kan worden beïnvloed". In dat geval houdt Mininova de commissie aansprakelijk voor de schade.