SINGAPORE - Cybercriminelen verspreiden via e-mail een computervirus dat argeloze ontvangers liedjes en foto's van Michael Jackson belooft.

Het Aziatische computerbeveiligingsbedrijf Sophos waarschuwt donderdag voor de bulkmail onder de naam Remembering Michael Jackson, die wordt verstuurd door sarah@michaeljackson.com.

Een bijlage met de naam Michael songs and pictures.zip belooft de ontvangers geheime liedjes en foto's van de popster die donderdag 25 juni overleed aan een hartstilstand. Sophos adviseert de afzenders de bijlage niet te openen en te verwijderen om hun eigen computer en die van hun mailcontacten niet te infecteren.

Verleiding

Sophos vermoedt dat de verleiding groot is om het attachment toch te openen, omdat veel mensen geïnteresseerd zijn in de plotselinge dood van de King of Pop. Het gevolg is echter dat computers geïnfecteerd raken en eenmaal besmette computers verspreiden het virus automatisch verder.

Moord

Eerder waarschuwde hetzelfde bedrijf al voor verschillende andere virussen en oplichtingsmailtjes die inspelen op het overlijden van Jackson. Die beloven een filmpje met details over de vermeende moord op de popster.

Als gebruikers het aangeboden bestand downloaden, worden ze besmet met een virus. Een andere variant verwijst naar een nagemaakte Youtube-pagina, die bezoekers maant om hun Flashplayer te updaten. In werkelijkheid gaat het ook hier om kwaadaardige software.

Actualiteit

Cybercriminelen spelen vaak in op actuele onderwerpen. Recent waren ook onder meer de protesten tegen de verkiezingsuitslag in Iran, het net verschenen nieuwe model van de iPhone en de nieuwe Harry Potterfilm, die later dit jaar verschijnt.