AMSTERDAM - De website van antipiraterijstichting Brein heeft flink onder vuur gelegen van hackers. Volgens directeur Tim Kuik kampt Brein met een zogenoemde DDoS-aanval.

Dat zegt hij tegen Webwereld. DDoS staat voor Distributed Denial of Service, een type aanval waarbij een groot aantal computers het slachtoffer, in dit geval de webserver van Brein, bestookt met internetverkeer. Doorgaans wordt zo'n aanval uitgevoerd met behulp van een botnet, een netwerk van pc's die zijn besmet met een computervirus dat hackers de controle over het systeem geeft.

Volgens Kuik kregen de servers van Brein per seconde zo'n 96 MB aan data te verwerken. De aanval leek woensdagmiddag te zijn afgelopen.

Voorlopig is op de homepage van Brein alleen een korte mededeling te lezen, volgens welke de stichting "druk bezig [is] met de opbouw van de website".

The Pirate Bay

Brein werd doelwit van de aanvallers nadat de stichting in Amsterdam een rechtszaak aanspande tegen The Pirate Bay, een Zweedse website waar zogenoemde torrents kunnen worden gevonden. Met behulp daarvan kunnen via internet grote bestanden worden uitgewisseld. In verreweg de meeste gevallen gaat het om auteursrechtelijk beschermd materiaal als films, muziek en software.

Ontoegankelijk

De vier uitbaters van The Pirate Bay werden in april door een Zweedse rechtbank veroordeeld tot een jaar celstraf en een miljoenenboete vanwege medeplichtigheid aan auteursrechtenschending. Brein eist, met dat vonnis in de hand, dat The Pirate Bay zijn website ontoegankelijk maakt voor Nederlandse internetgebruikers.