AMSTERDAM - Stichting Brein eist een dwangsom van 50 duizend euro voor iedere dag dat usenet-platform FTD zijn activiteiten voortzet. De dienst wordt ondermeer gebruikt om films en muziek te downloaden.

FTD is een platform dat gebruikers in gelegenheid stelt elkaar te wijzen op bestanden die kunnen worden gedownload uit nieuwsgroepen, het zogenoemde usenet. In de meeste gevallen gaat het dan om films of muziekbestanden.

De dienst sleepte Brein in mei voor de rechter omdat de stichting eerder dit jaar in de Volkskrant had beweerd dat de activiteiten van FTD 'zonder meer strafbaar' zijn.

Toegestaan

Downloaden van films en muziek voor eigen, niet-commercieel gebruik is in Nederland echter toegestaan. FTD eist daarom dat de rechter uitspreekt dat de activiteiten van de site niet strafbaar zijn.

Alleen de verspreiding van dergelijk auteursrechtelijk beschermd materiaal is zonder toestemming strafbaar. Maar anders dan bij bestandsuitwisselingsdiensten als Bittorrent of Limewire, bieden usenetgebruikers het materiaal dat ze downloaden niet automatisch tegelijkertijd ook aan andere gebruikers aan.

Illegaal

Volgens Brein gaat dat verweer echter niet op. FTD zou 'illegaal aangeboden content mede openbaar maken' of 'in ieder geval organiseren en bevorderen'. De meeste bestanden waar FTD naar verwijst, zouden illegaal zijn, maar door de beheerders worden toegelaten.

Brein en FTD voerden eerder dit jaar enkele gesprekken om tot een vergelijk te komen, maar die pogingen liepen op niets uit.

Onvoldoende

Volgens Brein heeft FTD onvoldoende gedaan om verspreiding van illegaal materiaal te voorkomen. Bovendien is de stichting geïrriteerd over de door FTD aangespannen rechtszaak.

Brein vraagt de rechter daarom nu om de activiteiten van FTD te verbieden. Voor iedere dag dat de dienst nog bestaat, zou FTD een dwangsom van 50 duizend euro moeten betalen.