AMSTERDAM - Een nieuwe versie van webbrowser Firefox die sinds dinsdag beschikbaar is, brengt enkele opmerkelijke vernieuwingen.

De nieuwe versie, 3.5, moet volgens de makers een stuk sneller zijn dan de huidige editie van de webbrowser. Dat komt ondermeer door de nieuwe zogenoemde 'javascript-engine', die verantwoordelijk is voor de uitvoering van javascript, een veelgebruikte technologie om interactiviteit toe te voegen aan een website.

Die javascript-engines vormen een voornaam slagveld in de concurrentiestrijd tussen verschillende webbrowsers. Javascript is de laatste jaren steeds belangrijker geworden, omdat het op grote schaal wordt gebruikt in moderne webtoepassingen.

Google

Internetbedrijf Google, dat met onder meer maildienst GMail en online kantoorsoftwarepakket Google Docs zeer actief is in die sector, bracht daarom in september zelf de webbrowser Chrome uit, die zich moest onderscheiden door zijn snelle verwerking van javascript.

Ook concurrenten Opera en Apple, de maker van Safari, richtten de laatste tijd veel aandacht op dit onderdeel van hun browsers.

HTML 5

De nieuwe versie van Firefox introduceert ook enkele andere nieuwigheden. Zo biedt de browser ondersteuning voor veel functionaliteit die is opgenomen in HTML 5, een nieuwe standaard in wording voor het ontwikkelen van websites.

Filmpjes

HTML 5 maakt het bijvoorbeeld mogelijk om filmpjes en geluidsfragmenten in te bedden in webpagina's zonder gebruik te maken van plugins. Op dit moment wordt daarvoor doorgaans nog Flash gebruikt, een technologie van het bedrijf Adobe.

Lokatie

Ook maakt de nieuwe versie het mogelijk om de lokatie van de gebruiker - met diens toestemming - door te geven aan een website. Die kan afhankelijk daarvan relevante informatie tonen, zoals een plattegrond met winkels in de buurt, of de lokale filmladder.