AMSTERDAM - Het overlijden van 'King of Pop' Michael Jackson, actrice Farah Fawcett en acteur David Carradine heeft grappenmakers kennelijk geïnspireerd om een groot aantal andere artiesten dood te melden. Van onder andere Britney Spears en jaren-80-icoon Rick Astley circuleren op internet valse doodsberichten.

Geruchten over het vermeende overlijden van Britney Spears ontstonden nadat hackers maandag haar Twitpic-account hadden gekraakt. Twitpic is een dienst waarmee gebruikers foto's kunnen posten op microblogsite Twitter.

Op Spears' site verscheen het bericht "Britney is vandaag heengegaan. Het is een trieste dag voor iedereen. Meer nieuws volgt." Ook het overlijden van actrice en tv-presentatrice Ellen DeGeneres werd via Twitpic gemeld.

Het management van Spears liet al snel weten dat het bericht 'uiteraard' niet klopte. Twitpic zegt het beveiligingsprobleem waarvan de hackers misbruik hadden gemaakt, inmiddels te hebben gedicht.

Rick Astley

Dinsdagochtend raakte internet vervolgens in de ban van de veronderstelde dood van Rick Astley. De in de jaren 80 populaire zanger zou dood zijn aangetroffen in een hotel in Berlijn. Ook dat bericht, dat in de wereld zou zijn geholpen door bezoekers van webforum 4chan, is onjuist.

Het 'nieuwtje' werd onder meer gepost op een site van tv-zender CNN, waar bezoekers zelf berichten kunnen aandragen. Verschillende andere websites namen het nieuws daarna over.

Rickrolling

Astley is een geliefd onderwerp van grappen op internet. De bekendste grap is het zogenoemde 'Rickrolling', waarbij internetters elkaar proberen te verleiden om op een link te klikken, die leidt naar een videoclip van Astleys hit 'Never Gonna Give You Up'.

George Clooney

Ook van verschillende andere beroemdheden doen valse doodsberichten de ronde. Zo zouden onder andere acteurs George Clooney, Harrison Ford en Jeff Goldblum, actrice Natalie Portman, rapper Diddy en tienersterretje Miley Cyrus zijn overleden.