DEN HAAG - De Partij van de Arbeid wil hardere maatregelen tegen ongewenste e-mail, sms en telefoontjes. De partij gaat met zijn voorstellen verder dan de plannen van de regering. Kamerlid M. van Dam van de PvdA heeft vier wijzigingen (amendementen) ingediend op de Telecommunicatiewet, die deze maand in de Tweede Kamer moet worden behandeld.

Het verzenden van ongewenste e-mail (spam), sms-jes en mms-jes (multi media messenger service) moet strafbaar worden, vindt de PvdA. De boetes hiervoor kunnen oplopen tot maximaal 4500 euro en gelden voor zowel verzenders uit Nederland en het buitenland.

Strafbaar

De Europese Unie had al een verbod op spam per oktober van dit jaar doen uitgaan. Daarin is echter niet opgenomen dat het versturen van spam een strafbaar feit is en er dus boetes kunnen worden opgelegd.

Momenteel is ongeveer de helft van de verstuurde e-mails ongewenst. "Dat kost zowel particulieren als bedrijven erg veel geld", aldus Van Dam. Daarom wil hij dat bedrijven nadrukkelijk kunnen aantonen dat iemand toestemming heeft gegeven voor de reclameboodschappen. Ook moeten zakelijke e-mailadressen beschermd worden tegen spam. "En niet alleen privé-adressen, zoals de regering wil in de nieuwe wet."

Telemarketing

De PvdA wil mensen ook 'verlossen' van telemarketing. "Als een telemarketeer belt, moeten mensen kunnen aangeven dat ze dat niet meer willen. De telemarketeer moet vooraf zeggen dat mensen zich bij hem of haar direct kunnen afmelden voor de telefonische reclames." Deze mogelijkheid was er al op de internetpagina uwmeningtelt.nl, maar volgens Van Dam zijn veel mensen daar niet bekend mee.

De Telecommunicatiewet behandelt zowel de vaste als mobiele telefonie en internet. De belangen zijn erg divers. Zo willen bijvoorbeeld kleinere telecombedrijven en internetaanbieders de Opta (waakhond van de telecom) meer macht geven. KPN, de grootste partij op het gebied van internet en telefonie (vast en mobiel) is daar tegen.

Tijdens de hoorzitting eind augustus kwamen de tegenstrijdige belangen uitgebreid aan de orde. Over ongeveer twee weken volgt een debat in de Tweede Kamer. Uiteindelijk moet de nieuwe wet dit jaar nog worden ingevoerd.