AMSTERDAM – Wereldwijd hebben internetters massaal hun toevlucht gezocht tot internet om het laatste nieuws over Michael Jackson te lezen.

Toen de eerste berichten over de hartstilstand van de King of Pop loskwamen, leek collectief internet niet meer te houden. De eerste sites die het nieuws brachten, zoals TMZ, werden van alle kanten gelinkt en konden de belangstelling niet aan. TMZ heeft er daardoor verschillende keren uitgelegen.

Ook het populaire blog van Perez Hilton en LATimes bezweken onder de toeloop, zo meldt techblog Techcrunch. Ondertussen was er verwarring alom vanwege elkaar tegensprekende berichten.

Twitter

Het microblog Twitter barstte hierbij bijkans uit zijn voegen. Wie rond middernacht Nederlandse tijd een kijkje nam, zag dat bijna alle berichten over Michael Jackson gingen. Er zouden vele honderdduizenden tweets in een zeer korte tijd zijn gepost.

Volgens Twittermania zou de dienst hebben gewankeld. Twitter besloot de zoekfunctie en de zogenoemde ‘trending topics’ korte tijd helemaal uit te zetten omdat de hoeveelheid verkeer problemen veroorzaakte.

“We zagen een verdubbeling van het aantal tweets per seconde vanaf het moment dat het nieuws bekend werd”, zo stelt Twitter. Op NU.nl was een opvallende piek in het verkeer waarneembaar vanaf half twaalf, toen het eerste bericht op de site verscheen.

Het bericht werd tussen 12 uur ´s nachts en 1 uur ´s nachts al 125.000 keer gelezen, ongebruikelijk veel op dit tijdstip.