EINDHOVEN - Carglass en de ANWB gaan vanaf maart 'plaagbellers' weren. Met een druk op de knop zijn telefonische medewerkers in staat om hun servicenummer te blokkeren voor het telefoonnummer dat de 'terreurbeller' gebruikt. Carglass heeft dit zaterdag bevestigd.

Vooral in de avonduren worden (gratis) servicenummers vaak lastiggevallen door 'plaagbellers'. "Dat kan oplopen tot 80 procent van de telefoontjes die binnenkomen. Het gaat dan om honderden calls", aldus een woordvoerder van Carglass. "Tot nu toe konden telecomproviders hiervoor geen passende oplossing bieden, maar op initiatief van ons bedrijf heeft KPN nu toch een afdoend middel gevonden."

Veel van de ongewenste telefoontjes komen van een mobiel toestel. Daarom besloot het Korps Landelijke Politiediensten onlangs de bewuste bellers met sms-berichten

"Wij streefden echter naar een technische oplossing, ook toepasbaar op reguliere nummers. Zelfs die waarvan de nummerherkenning is uitgeschakeld. En die mogelijkheid is er nu."

Wanneer een van de medewerkers van een callcenter merkt dat er sprake is van een 'plaagbeller' wordt, na een vastgestelde procedure, de bewuste knop ingedrukt. De verbinding met het gratis servicenummer kan dan voor bepaalde tijd niet meer tot stand worden gebracht. In plaats daarvan krijgt de beller een meldtekst die aangeeft dat nummer alleen nog betaald gebeld kan worden.

Na enige tijd wordt deze blokkade weer opgeheven. Hoelang dit duurt, wil Carglass niet zeggen. "Want dan zul je zien dat de 'plaagbeller' meteen weer aan de bel hangt. We gaan die blokkade dus variëren."