AMSTERDAM - De lokale autoriteiten van Bozeman, een stadje in het Amerikaanse Montana, vragen sollicitanten niet langer naar hun inloggegevens voor allerlei websites waarop zij actief zijn.

Dat heeft de gemeenteraad van het stadje bekendgemaakt. Bozeman kwam eerder deze maand in het nieuws, omdat het kandidaten voor banen op een formulier hun gebruikersnamen en wachtwoorden liet invullen voor websites als Facebook, MySpace en Twitter.

Dat zou het gemakkelijker maken de achtergrond van sollicitanten te controleren. De personeelsafdeling krijgt dankzij de inloggegevens ook toegang tot informatie die online niet publiek beschikbaar is.

Goedbedoeld

De praktijk leverde Bozeman een storm van kritiek op. Maandag besloot een gemeenteraadscommissie de omstreden procedure te schrappen, zo meldt Ars Technica. Volgens Chris Kukulski van de gemeente was de procedure "een goedbedoelde vergissing" (PDF).

Controle

De meeste werkgevers typen de namen van potentiële nieuwe medewerkers in bij zoekmachines als Google om na te gaan wat voor vlees ze in de kuip hebben. Bozeman controleert, net als de meeste overheden, daarnaast onder meer registers van zedendelinquenten en verkeersovertreders en onderwerpt sollicitanten aan een drugstest.