READING - De afzet van mobiele telefoons met een geïntegreerde fotocamera heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een hoge vlucht genomen. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika steeg het aantal verkochte cameratelefoons met 166 procent in vergelijking met de eerste drie maanden van 2003. Dat blijkt uit cijfers van het Britse marktonderzoeksbureau Canalys.

De telefoons die de bedrijven hebben afgezet, vinden onder meer hun weg naar winkels en aanbieders van mobiele telefonie. Nokia verscheepte in het tweede kwartaal ruim 3,8 miljoen cameratelefoons, waarmee digitaal foto's kunnen worden gemaakt.

De Finse fabrikant van telecomapparatuur zag zijn marktaandeel stijgen van 40,8 procent in het eerste kwartaal naar 42,6 procent drie maanden later. Daarmee is Nokia koploper onder de producenten van cameratelefoons.

Sony Ericsson, de gezamenlijke onderneming voor mobiele telefonie van het Japanse Sony en het Zweedse Ericsson, was de snelste groeier. Het marktaandeel klom van 12,2 naar 22,1 procent. Sharp en Panasonic zagen hun positie verslechteren.

Steeds meer consumenten schaffen een cameratelefoon aan, zo bleek begin augustus uit een onderzoek van International Data Corporation (IDC). Over heel 2002 steeg de verkoop met 6 procent, maar 2003 liet een veel sterkere toename zien. Het eerste en het tweede kwartaal waren goed voor respectievelijk 18 en 19,2 procent groei.