SHANGHAI - Chinese bloggers, onder wie de bekende Chinese kunstenaar Ai Weiwei, roepen hun landgenoten op om uit protest op 1 juli offline te blijven.

Op die dag treedt Groene Dam in werking, een controversieel softwarepakket waarmee de Chinese overheid volgens critici de digitale censuur wil aanscherpen.

''Ik wil niet leven in 1984'', schrijft een ondertekenaar van een onlinepetitie tegen Groene Dam, verwijzend naar het beroemde boek van George Orwell over Big Brother. ''Afvalsoftware, afvalpolitiek'', meent een ander.

Nieuwe wetgeving

Volgens nieuwe wetgeving in Peking zijn fabrikanten verplicht Groene Dam te installeren op alle computers die vanaf 1 juli in China worden verkocht. Bovendien moeten ze maandelijks aan het ministerie van Industrie, Informatie en Technologie rapporteren over de verspreiding van de software.

De autoriteiten zeggen dat Groene Dam bedoeld is om de Chinese jeugd te beschermen tegen pornografisch materiaal en andere 'ongezonde' informatie op het internet. Maar veel internetgebruikers in China zien dat als voorwendsel van Beijing om haar grip op het internet te verstevigen.

Blokkeren

Onderzoekers van OpenNet, een samenwerkingsverband tussen de universiteiten Harvard, Oxford en Cambridge, hebben aangetoond dat Groene Dam inderdaad verder gaat dan alleen het blokkeren van websites.

De software kan andere programma's op de computer automatisch afsluiten zodra de gebruiker gevoelige woorden invoert, zoals bijvoorbeeld 'Falung Gong', de naam van de in China verboden meditatiebeweging. Het programma legt op de computer een logbestand aan van de gedragingen van de gebruiker.

Eenvoudig

De kunstenaar Ai Weiwei, die onder meer bijdroeg aan het ontwerp van het olympisch stadion in de hoofdstad, is een van drijfveren achter de internetboycot. ''Stop alle onlineactiviteiten, inclusief werken, lezen, chatten, bloggen, spelletjes spelen en mailen'', schrijft hij in een post op Twitter. En, voegt hij toe: ''Leg je gedrag verder niet uit.''

Ai verwacht dat de actie een succes wordt, liet hij het persbureau Reuters weten, omdat het een eenvoudige manier van protesteren is in een land waar het nog altijd gevaarlijk is in het openbaar je mening te uiten.