WASHINGTON - Het Amerikaanse Pentagon heeft dinsdag een speciale legereenheid in het leven geroepen die cybercrime moet gaan bestrijden.

Volgens het ministerie van Defensie zijn de VS veel te kwetsbaar voor digitale aanvallen en moet de eenheid in oktober al aan de slag om daar een einde aan te maken, aldus een woordvoerder.

Het Pentagon vreest dat terroristen of andere landen bij Amerikaanse gegevens kunnen komen door computers te hacken. Het Amerikaanse leger gebruikt zeven miljoen computers en ruim 15.000 netwerken.

De laatste jaren worden veel pogingen gedaan tot digitale inbraak vanuit China en Rusland, maar de VS hebben die landen nooit officieel beschuldigd.

Frequentie

''Onze netwerken worden continu aangevallen'', stelde het Pentagon eerder. ''Ze worden duizenden keren per dag onderzocht en miljoenen keren per dag gescand. De frequentie en de geraffineerdheid van de aanvallen nemen exponentieel toe.''

In de strijd tegen cybercrime bepaalde president Barack Obama eerder al dat een hoge functionaris benoemd moet worden die de digitale criminelen achter de broek aan moet zitten. Deze zogenoemde cybertsaar moet samen met de nieuwe legereenheid onder meer spionage, identiteitsdiefstal en creditcardfraude tegengaan.