RIJSWIJK - De dreiging van het e-mailvirus Sobig. F is voorbij. Na drie weken is er geen risico meer voor overbelaste e-mailsystemen door een stortvloed aan elektronische post. Informaticabeveiligers ontdekten woensdag dat het virus zich niet meer verspreidt.

Het programma verstuurt sinds woensdag geen geïnfecteerde e-mails meer. Het grootste probleem van Sobig. F, actief sinds 18 augustus, was de overlast die de zogenoemde worm veroorzaakte. Concreet betekende die overlast enorme hoeveelheden mailtjes en het risico van overbelasting en ernstige verstoring van het e-mailverkeer. Nog nooit was er een e-mailvirus geweest dat zich zo snel verspreidde.

Vooral internetaanbieders hadden met het virus te kampen. Zo ontving XS4ALL ruwweg 10 miljoen virusmailtjes in drie weken. Een speciaal geïnstalleerd filter voorkwam dat 7,5 miljoen van die Sobig-berichten bij klanten terechtkwamen. Een woordvoerster van XS4ALL meldde woensdag dat het virus er niet in geslaagd is het e-mailsysteem te overbelasten.

Virusbestrijder Symantec verwacht dat er spoedig een nieuwe versie van Sobig zal ontstaan. Een expert wijst erop dat iedere keer na het deactiveren van één variant binnen korte tijd een nieuwe actief was. "Maar dat hoeft niet te betekenen dat die net zo veel problemen zal opleveren als F", aldus een woordvoerder van Symantec.

Internationale politieorganisaties zijn naarstig op zoek naar de maker van Sobig. De programmeurs van twee andere virussen, die in augustus actief waren (Blaster en Welchia), liepen onlangs tegen de lamp.