AMSTERDAM - MySpace slaat flink aan het 'ontvrienden'. De netwerksite schrapt ongeveer vierhonderd banen, zo'n 30 procent van het totale personeelsbestand.

MySpace was geruime tijd het grootste zogenoemde sociale netwerk ter wereld, maar moest die positie vorig jaar afstaan aan het snelgroeiende Facebook. Deze week passeerde Facebook zijn concurrent ook op de Amerikaanse thuismarkt.

De site werd in 2005 voor zo'n 580 miljoen dollar gekocht door mediabedrijf News Corp van Rupert Murdoch. Sindsdien boekte de netwerksite fikse winsten, maar die waren voornamelijk te danken aan een samenwerking met internetgigant Google.

Google

Google heeft een driejarig contract met MySpace voor de plaatsing van advertenties op de vriendensite. Dat contract loopt in 2010 af, en Google is alleen bereid om het te verlengen tegen een aanzienlijk lagere vergoeding dan de huidige 300 miljoen dollar per jaar.

Nederland

MySpace lanceerde in februari 2008 een Nederlandse versie van de site. Acht maanden later werd het Nederlandse kantoor in Amsterdam echter weer gesloten. De Nederlandse versie van MySpace wordt nu vanuit Berlijn onderhouden.