AMSTERDAM – Het gratis downloaden van films, computerspelletjes en muziek die auteursrechtelijk beschermd zijn moet strafbaar worden. Dat blijkt uit de initiatiefnota auteursrecht van een kamercommissie die vandaag gepresenteerd wordt.

Een werkgroep met leden van de CDA, PvdA, SP en VVD is het zat dat vooral jongeren massaal het auteursrecht omzeilen.

De groep stelt dat de entertainmentindustrie voor de oplossing van dit probleem niet moet aankloppen bij de overheid.

''Het is hun eigen commercieel probleem, dat zij moeten oplossen. Niet de wetgever'', aldus Arda Gerkens, voorzitter van de commissie.

Alternatief

Uit de initiatiefnota blijkt dat de strafbaarstelling direct in moet gaan, als de entertainmentindustrie de producten op een andere manier aanbiedt..

Een licentiesysteem waarbij cd’s, dvd’s en spelletjes tegen betaling op internet worden aangeboden zou volgens de kamerleden een goed alternatief zijn.

Prijzen

Daarnaast wil de commissie af van een de ‘thuiskopieheffing’. Op alle cd’s en dvd’s zit zo’n heffing en die zou in drie jaar tijd naar nul moeten.

Mede door deze maatregel kunnen de prijzen dan omlaag maar blijft de industrie toch winst boeken omdat downloaden aangepakt wordt. Ook wil de commissie het ingewikkelde auteursrechtstelsel verbeteren

Consumentenbond

De Consumentenbond stelt in een eerste reactie dat de aanpak valt of staat met het licentiesysteem. ''En dan ben je drie jaar verder'', aldus een zegsman.

Hij vraagt zich af of mensen wel makkelijk kunnen zien of iets legaal of illegaal is. ''Hoe spoor je de kwaadwillende consumenten op? Dat kan eigenlijk alleen door internetverkeer te monitoren en dat is inbreuk op de privacy en de vrijheid van internetgebruik.''