WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben de mensen achter internetdienst Twitter verzocht onderhoudswerkzaamheden uit te stellen vanwege de politieke onrust in Iran. Dat heeft een Amerikaanse functionaris dinsdag laten weten.

Twitter is op dit moment één van de belangrijkste communicatiemiddelen in Iran. De meeste andere websites en media die over de protesten berichtten zijn door de regering in het islamitische land geblokkeerd.

Volgens de functionaris heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in het weekend een klemmend beroep op de leiding van Twitter gedaan. Maandag had Twitter het uitstel van het onderhoud zelf gemeld.

Onderhoud

Het onderhoud aan Twitter was voor de nacht van maandag op dinsdag in de Verenigde Staten gepland. Het is zodanig verschoven dat het plaatsvindt als het in Iran dinsdag op woensdag diep in de nacht is.

Twitter wordt door Iraanse demonstranten gebruikt om elkaar op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Ook roepen ze elkaar via Twitter op om te betogen tegen de machthebbers.