TILBURG - Namen, adressen, leeftijden en gezondheidsklachten van ongeveer vijftien patiënten van de ambulancevoorziening in Giessen (Noord-Brabant) zijn afgelopen dagen via het openbare communicatiesysteem P2000 op internet terechtgekomen.

Op verschillende sites was zo herleidbare informatie te vinden over bijvoorbeeld een zelfmoordpoging van een vrouw uit Woudrichem en medicijngebruik door een jonge vrouw uit Geertruidenberg.

Directeur Wim Jochems van de gemeenschappelijke meldkamer Midden- en West-Brabant heeft dat maandag desgevraagd bevestigd naar aanleiding van een bericht op Omroep Brabant.

Bereik

Jochems legde uit dat het bereik op het gesloten spraaksysteem C2000 in de regio Giessen slecht is en dat spoedmeldingen op verzoek van de ambulancemedewerkers sinds vorige week ook via P2000 werden doorgegeven.

Door menselijke fouten is de privacygevoelige informatie in de hectiek niet verwijderd.

Excuses

De getroffen patiënten worden benaderd en krijgen excuses, zei Jochems die zelf direct erkende dat het leed al is geschied.

Via de verschillende internetaanbieders worden de internetsites opgespoord met het vriendelijke verzoek om de informatie alsnog te verwijderen.

Tot Giessen een nieuwe zendmast heeft, krijgen ambulancemedewerkers die niet direct reageren op een C2000-oproep voortaan ouderwets een telefoontje van de meldkamer.