DEN HAAG - Het is met ingang van oktober dit jaar verboden om spam, ongevraagde e-mail met veelal reclameboodschappen, te versturen naar bedrijven. Spam aan personen was in Nederland al verboden.

Door het nieuwe verbod is nu ook spam aan rechtspersonen verboden en ontstaat een algeheel spamverbod in Nederland. Dit heeft het ministerie van Economische Zaken zondag bekendgemaakt.

Hiermee moet de schade die spam veroorzaakt bij internetproviders en andere bedrijven afnemen.

Telecom-waakhond Opta kan Nederlandse bedrijven die toch doorgaan met het versturen van spam boetes opleggen, die kunnen oplopen tot 450.000 euro.

Criminaliteit

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) wil hiermee niet alleen overlast tegengaan, maar ook criminaliteit. Spam wordt ook ingezet om stiekem persoonlijke gegevens te achterhalen in computers.

Later

Aanvankelijk was de bedoeling dat het spamverbod al op 1 juli zou ingaan. Volgens een woordvoerder van Heemskerk is die datum verschoven, omdat de maatregel wordt gekoppeld aan de instelling van een bel-me-niet-register tegen ongewenste telefoontjes. Dat gaat ook per oktober van start.