AMSTERDAM - Boober.nl, een marktplaats waar particulieren elkaar geld kunnen lenen, is een fiasco gebleken. De site is uit de lucht gehaald, boober.nl dreigt failliet te gaan.

Ongeveer 1200 mensen hebben in totaal 1,65 miljoen euro uitgeleend. De vraag is hoeveel geld ze hier nog van terug zien.

Omdat de website uit de lucht is, kunnen leners die willen aflossen dit momenteel niet doen.

''Dat is heel slecht voor de betalingsmoraal. Daarom hopen we dat de stichting zo snel mogelijk het betalingsverkeer kan overnemen'', stelt Richard van den Toorn van de vereniging PIVN, die toezicht hield op boober.nl toen de site nog operationeel was.

Persoonsgegevens

Van den Toorn schat dat in totaal 1200 investeerders nog 1,65 miljoen euro te vorderen hebben van circa vijfhonderd leners.

Hij houdt er rekening mee dat de investeerders een deel van dat geld niet meer terug zien. Toch hoopt hij dat, zodra de stichting zijn werk kan gaan doen, tussen de 50 en 80 procent van de inleg bij de investeerders terugkomt.

Daarmee kan een begin worden gemaakt zodra de stichting in bezit komt van de persoonsgegevens van de leners.

Bedragen

Volgens Van den Toorn lopen de bedragen per investeerder flink uiteen. Sommige mensen hebben 100 euro uitgeleend, maar in het ergste geval hebben mensen 40.000 euro beschikbaar gesteld.

Op Boober.nl kon iemand aangeven geld te willen lenen en daarbij vermelden hoeveel rente hij of zij wilde betalen. Door de betalingsmoraal van zo'n persoon goed in de gaten te houden, moest het kaf van het koren worden gescheiden.

Wanbetalers

Van den Toorn: ''In de praktijk echter zag je dat hoe langer boober.nl bestond, hoe meer wanbetalers er kwamen. Ze hebben dat eerst proberen op te lossen via een incassobureau, maar dat lukte niet. Later hebben ze het zelf geprobeerd, maar ook dat ging niet.'' Zelf heeft Van den Toorn ongeveer 10.000 euro uitgeleend via boober.

Boober begon in 2007 op initiatief van Guus Drijver. Hij lag vaak in de clinch met de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder ging in september 2007 onder voorwaarden akkoord met de site.

Momenteel zijn de AFM en De Nederlandsche Bank (DNB) betrokken bij de afwikkeling van de kwestie. Heikel punt is nog wanneer het beheer van de bankrekening waarop de boober-transacties werden gedaan, wordt overgedragen aan de stichting.