REDMOND - Softwaregigant Microsoft zal bij de introductie van Windows 7 in Europa zijn nieuwste webbrowser, Internet Explorer 8, niet standaard bij het nieuwe besturingssysteem meeleveren.

Dat maakte Microsoft vrijdag bekend. Hiermee lijkt het bedrijf tegemoet te willen komen aan de Europese Commissie. Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) laat momenteel onderzoek doen naar marktmisbruik rond Internet Explorer.

Microsoft zou zijn dominante positie misbruiken door het bundelen van Windows en Internet Explorer.

Minder keuze

De Europese Commissie reageerde echter niet enthousiast op de knieval van Microsoft. ''Microsoft heeft blijktbaar besloten om klanten een versie van Windows aan te bieden zonder een webbrowser. In plaats van meer, lijkt Microsoft te hebben gekozen voor minder keuze'', laat de Commissie in een verklaring weten.

De Commissie suggereerde zelf eerder dat Microsoft naast Internet Explorer juist verschillende andere browsers moest meeleveren, zoals Firefox, Opera en Safari. Consumenten zouden dan bij het eerste gebruik van hun pc zelf kunnen aangeven welk product ze prefereren.

Mediaspeler

Brussel dwong Microsoft eerder al om versies van Windows uit te brengen waar de mediaspeler uit was verwijderd. Die 'N-edities' werden naast de reguliere Windowsversies verkocht, maar vonden nauwelijks aftrek.

Windows 7 zal in Europa echter uitsluitend zonder Internet Explorer verkrijgbaar zijn. Mogelijk levert het bedrijf de software wel bijvoorbeeld mee op een cd-rom, zodat consumenten de browser eenvoudig zelf kunnen installeren.

De Europese versies van Windows 7 krijgen achter hun naam een 'E', om ze van de elders verkrijgbare edities mét Internet Explorer te onderscheiden.

Windows 7 komt op 22 oktober op de markt.