AMSTERDAM - Hackers hebben honderdduizend websites vermoedelijk voorgoed gewist. Het ging om pagina's die waren ondergebracht bij het Britse hostingbedrijf Vaserv.com.

Volgens The Register maakten hackers misbruik van een ernstig lek in HyperVM, een softwarepakket dat op de systemen van het bedrijf was geïnstalleerd. Ze wisten zich zo toegang te verschaffen tot de servers en verwijderden talloze sites.

Het ging veelal om websites van klanten die gebruik maakten van een goedkoop account, waarbij niet automatisch backups worden gemaakt. Als klanten dat niet zelf hebben gedaan, moeten hun sites daarom vermoedelijk als verloren worden beschouwd.

Zelfmoord

HyperVM is een product van het Indiase bedrijf LXLabs. De eigenaar van die onderneming werd maandag dood aangetroffen in zijn woning in Bangalore. Hij heeft zichzelf vermoedelijk opgehangen.

Onduidelijk is of de mogelijke zelfmoord verband houdt met de inbraak bij Vaserv. Volgens de Times of India was de 32-jarige K.T. Ligesh gebroken, omdat zijn bedrijf een belangrijke opdracht was misgelopen. Ook leed hij onder de zelfmoord van zijn moeder en zijn zuster, enkele jaren geleden.