AMSTERDAM - Apple heeft een nieuw model onthuld van zijn succesvolle iPhone. De nieuwe versie is sneller dan zijn voorganger en beschikt over een videocamera.

Het toestel is volgens Apple twee keer zo snel als zijn voorganger. Het bedrijf noemt de nieuwe telefoon daarom de iPhone 3GS, waarbij de 'S' staat voor 'speed' (snelheid).

Daarmee doelt Apple niet alleen op de applicaties, maar ook op de snelheid van de mobiele dataverbinding. Het toestel ondersteunt HSDPA met een snelheid tot 7,2 mbps.

Video

De telefoon krijgt daarnaast een betere camera. Eerdere modellen van de iPhone kregen veel kritiek vanwege de matige specificaties van dat onderdeel. De nieuwe iPhone krijgt een camera met een resolutie van 3 megapixels en autozoom.

Bovendien kan met de camera nu ook video worden opgenomen. De filmpjes kunnen op de telefoon worden bewerkt, en rechtstreeks worden geupload naar bijvoorbeeld Youtube.

Kompas

De nieuwe iPhone is verder uitgerust met een digitaal kompas, dat eigenaren moet helpen zich te oriënteren als ze een kaartenapplicatie gebruiken. Ook kunnen sommige onderdelen van het nieuwe model met spraak bediend worden, en moet de batterij van de iPhone langer meegaan.

Het toestel is verkrijgbaar in versies met 16 of 32 gigabyte geheugen. De huidige iPhone 3G blijft verkrijgbaar in een goedkopere variant met 8 gigabyte. De telefoon komt in onder meer de Verenigde Staten op 19 juni op de markt.

Nederland

T-Mobile, het telecombedrijf dat het toestel hier aanbiedt, laat weten dat de telefoon een week later, op 26 juni, in Nederland te koop zal zijn. Informatie over prijzen en abonnementsvormen heeft de provider nog niet bekendgemaakt.

Steve Jobs

Apple presenteerde de nieuwe telefoon op een conferentie voor programmeurs in San Francisco. Het bedrijf grijpt dat evenement traditioneel aan voor de introductie van nieuwe producten.

De presentatie was in handen van Philip Schiller, mede verantwoordelijk voor de marketing van Apple. Hij verving topman Steve Jobs, die zich om gezondheidsredenen enkele maanden heeft teruggetrokken. Geruchten over zijn mogelijke terugkeer tijdens de conferentie, bleken onjuist.

iPhone-software

Apple maakte niet alleen de komst van nieuwe iPhone-hardware bekend, maar toonde ook een nieuwe versie van de software die het toestel aandrijft. Die komt ook voor bezitters van de huidige iPhone beschikbaar.

Veel van de nieuwigheidjes in die update waren al eerder aangekondigd. Het toestel beschikt straks over mogelijkheden voor het knippen en plakken van tekst en het verzenden en ontvangen van MMS-berichten. De afwezigheid van die functionaliteit in de huidige versie zorgde voor veel gemopper.

Ook kunnen applicaties op de telefoon straks informatie naar het toestel sturen, ook als ze niet actief zijn. Zo kan een chatprogramma gebruikers er bijvoorbeeld op wijzen dat nieuwe berichten zijn ontvangen.

TomTom

Ook de navigatiemogelijkheden zijn uitgebreid. Het Nederlandse TomTom presenteerde op de conferentie software voor de iPhone die daar gebruik van maakt. Met de TomTom-applicatie en een optionele carkit kan de telefoon dienen als navigatiehulp in de auto.

Modem

De software maakt het bovendien mogelijk om de iPhone als modem te gebruiken. Zo kunnen eigenaren via de telefoon internetten op een computer of laptop.

De nieuwe iPhone-software is vanaf 17 juni te downloaden. Voor eigenaren van een iPhone is dat gratis. Wie een iPod Touch bezit, moet een tientje betalen.

Macbooks

Naast de nieuwe iPhone toonde Apple op de bijeenkomst een reeks nieuwe Macbooks, de laptoplijn van de computerfabrikant. De nieuwe modellen zijn een stuk sneller en hebben meer geheugen dan hun voorgangers. Bovendien verlaagt Apple de prijzen van de nieuwe schootcomputers.

Snow Leopard

Die nieuwe Macbooks kunnen straks gebruikmaken van Mac OS X Snow Leopard, een nieuwe versie van het besturingssysteem van Apple. Snow Leopard biedt vooral betere prestaties dan zijn voorganger.

Daarnaast werkt het nu samen met Microsofts mail- en agendadienst Exchange, een belangrijke functie voor zakelijk gebruik van het systeem. Snow Leopard verschijnt in september.

Apple onthult nieuwe iPhone