AMSTERDAM - Nederland is niet van plan om een toezichthouder in te stellen die hardnekkige internetpiraten gaat afsluiten van het web.

Dat blijkt uit een brief (PDF) van staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. Hij licht daarin het kabinetsstandpunt toe voor een EU-overleg over een aantal wijzigingen in Europese telecomregelgeving.

Onderdeel van het pakket, dat later deze maand wordt besproken door de betrokken Europese vakministers, is Frans voorstel om lidstaten een toezichthouder in te stellen die de internetverbinding van piraten kan afsluiten als ze herhaaldelijke waarschuwingen in de wind slaan. In Frankrijk werd zulke wetgeving in mei door het parlement goedgekeurd.

Niet acceptabel

Volgens Heemskerk is die aanpak voor Nederland "niet acceptabel". In oktober werd hier een gedragscode van kracht, waarin internetprovders afspraken gebruikers zelf te zullen aanspreken op illegale activiteiten als piraterij, maar ook bijvoorbeeld verspreiding van kinderporno.

Nederland heeft wel "sympathie" voor een amendement van het Europees Parlement op het Franse voorstel. Het parlement wil dat internetgebruikers alleen kunnen worden afgesloten na tussenkomst van een rechter.