SAN JOSE - Het afgelopen jaar is voor de fabrikanten van personal computers slecht verlopen. Over de hele wereld werden er miljoen pc's afgeleverd, 4,6 procent minder dan in 2000. In de Verenigde Staten ging de verkoop met 11 procent achteruit naar 44 miljoen stuks.

Daarmee is 2001 het tweede jaar in de geschiedenis van de pc-industrie dat er sprake is van een vermindering van de verkoop. De sector heeft sinds 1985 niet zo'n moeilijk jaar gehad. Toen nam de verkoop over de hele wereld met 2,3 en in de VS met 21,8 procent af.

Vrijwel alle grote fabrikanten zagen hun verkoop zakken met 10 procent of meer. Alleen het Amerikaanse Dell verkocht meer, ruim 18 procent. Dit concern passeerde al eerder vorig jaar Compaq als grootste pc-maker ter wereld. Bij Compaq nam de verkoop af met 17,2 procent, bij Hewlett-Packard met 10,3 procent.

In de VS had Dell vorig jaar een marktaandeel van 24,5 procent. Daarmee was het op de Amerikaanse markt veruit de grootste. Ook als de voorgenomen fusie tussen Compaq en Hewlett-Packard doorgaat, blijft Dell in de VS bovenaan de ranglijst staan.