DEN HAAG - Justitie lanceert volgende maand een publiekscampagne tegen computercriminaliteit.

Met onder meer spotjes op televisie en radio worden bedrijven, organisaties en de computergebruiker thuis gewezen op de gevaren van 'cybercrime'.

De postbus 51-campagne wordt aangekondigd in het jaaroverzicht 2008 van de digitale beveiligingsdienst van de overheid Govcert.nl, dat eerder deze week is gepubliceerd.

Govcert kwam vorig jaar bij 156 incidenten van cybercrime in actie, 19 procent meer dan in 2007. Het betrof onder meer criminelen die met nepmails inlogcodes van bankklanten probeerden te stelen en pogingen van hackers om websites van overheden binnen te dringen.

Waarschuwingen

Ookt deed Govcert 102 waarschuwingen uitgaan voor onder meer dreigend gevaar door wormen, virussen en beveiligingslekken.

Dat gebeurde 22 keer per sms en e-mail, omdat de bedreigingen ernstig genoeg waren om met spoed onder de aandacht te brengen. De overige tachtig verschenen op de website waarschuwingsdienst.nl.

Leden

Waarschuwingsdienst.nl telt inmiddels 65.000 'leden', die desgewenst bij dreigend gevaar een sms en e-mail ontvangen.

De site van deze dienst werd vorig jaar 703.000 keer geraagdpleegd. Iedere computergebruiker kan zich aanmelden voor de waarschuwingsdienst.