LONDEN - Softwaregigant Microsoft gaat mobiele telefoons van Motorola voorzien van zijn besturingssysteem Windows. Orange, onderdeel van France Telecom, zal de mobieltjes afnemen om zijn zakelijke klanten de nieuwste geavanceerde mobiele telecomapparatuur te leveren. De concerns hebben hierover afspraken gemaakt, aldus The Financial Times vrijdag.

Motorola is 's werelds op een na grootste onderneming op het terrein van de mobiele telefonie. Met de overeenkomst maakt Microsoft volgens de Britse zakenkrant een enorme sprong in zijn streven naast de pc-wereld ook deze sector te gaan domineren.

Volgens The Financial Times komen de eerste mobieltjes deze maand al op de markt. Motorola noch Microsoft heeft het nieuws bevestigd. Een woordvoerster van France Telecom in de Verenigde Staten bevestigde tegenover persbureau Reuters dat Orange bezig is mobiele telefoons met e-mail en andere internettoepassingen, zogenoemde smartphones, te maken met het besturingssysteem Windows.

De meeste mobiele telefoons zijn momenteel uitgerust met technologie van het Britse Symbian, onderdeel van technologiebedrijf Psion. Veel fabrikanten, zoals wereldmarktleider Nokia, zijn terughoudend in het doen van zaken met Microsoft. Ze vrezen de machtspositie van de softwaregigant.