AMSTERDAM - Een iPhone met een videocamera, een nieuw besturingssysteem, een tabletcomputer en de terugkeer van Steve Jobs. Internet zoemt van de geruchten, maar alleen Apple weet zeker welke verrassingen het bedrijf maandag presenteert.

Een ding is zeker: maandag zijn de ogen van Applewatchers gericht op het Moscone Center West in San Francisco, waar Apple een conferentie organiseert voor softwareontwikkelaars. Het bedrijf grijpt die gelegenheid traditioneel aan om een aantal nieuwe producten te presenteren.

Op de vorige editie lanceerde Apple onder meer de nieuwe versie van de iPhone, het eerste model dat ondersteuning bood voor mobiel breedbandinternet en GPS-navigatie.

Knippen en plakken

Het toestel krijgt dit jaar in ieder geval een software-update, die een aantal veelgenoemde gebreken van het toestel moet verhelpen. Zo wordt het mogelijk om teksten of links te kopiëren en plakken, en kan de iPhone straks MMS-berichten versturen en ontvangen.

Ook krijgt het toestel de onder softwareontwikkelaars veelgevraagde 'pushnotificaties', een technologie die er voor zorgt dat toepassingen op de iPhone updates kunnen ontvangen, ook als ze niet actief zijn. Dat is bijvoorbeeld handig voor chatprogramma's, die dan kunnen laten zien dat er nieuwe berichten zijn.

iPhone

Of ook de hardware van de iPhone wordt vernieuwd, is afwachten. Op geruchtensites zijn onscherpe foto's opgedoken van mogelijke nieuwe modellen, waarop onder meer te zien zou zijn dat het toestel zou zijn uitgerust met een elektronisch kompas.

Ook wordt rekening gehouden met modellen met meer en juist minder geheugen dan de huidige iPhones van 8 en 16 gigabyte. Een iPhone van 4 gigabyte met een lagere prijs zou Apple kunnen helpen zijn markt te verbreden, terwijl een variant met 32 gigabyte aan opslagruimte aantrekkelijk is voor gebruikers die bijvoorbeeld veel muziek of foto's op hun telefoon zetten. De nieuwe modellen zouden al zijn opgedoken in de systemen van T-Mobile Nederland, zo meldt iPhoneclub.

Alom wordt bovendien verwacht dat een eventuele nieuwe iPhone is uitgerust met een betere camera. De huidige heeft een relatief lage resolutie en kan niet inzoomen. Wellicht krijgt het toestel ook een videocamera, waarmee beeldbellen mogelijk is.

Snow Leopard

Naast de iPhone staat ook Apples besturingssysteem Mac OS X op de conferentie in de spotlights. Het bedrijf werkt aan een opvolger voor de huidige versie 10.5 (Leopard). Mac OS X 10.6 Snow Leopard is bijna klaar. Het systeem zou relatief weinig spectaculaire nieuwe functionaliteit bevatten, maar wel sneller en betrouwbaarder zijn dan zijn voorganger.

Ook doen geruchten de ronde over de mogelijke introductie van een 'tablet', een draagbare computer met een touchscreen en zonder fysiek toetsenbord. Dat zou dan gebruik maken van een variant van het besturingssysteem van de iPhone.

Steve Jobs

Sommige waarnemers hopen bovendien op de terugkeer van Steve Jobs tijdens de conferentie. De topman van Apple maakte begin dit jaar bekend zich zes maanden terug te trekken om te herstellen van gezondsheidsproblemen.

Geruchten over zijn zwakke gezondheid zetten de beurskoers van Apple destijds onder druk. Jobs wordt door veel beleggers onmisbaar geacht voor het bedrijf. Hij overwon enkele jaren geleden alvleesklierkanker, en veel beleggers vreesden dat de ziekte was teruggekeerd.

Tegenvallen

Tenminste één analist waarschuwde zijn cliënten donderdag overigens dat de conferentie wel eens tegen zou kunnen vallen. Hij rekent weliswaar ook op nieuwe iPhones, maar denkt dat die wel eens later zouden kunnen komen, zo meldt zakenblad Fortune.