AMSTERDAM - Google heeft eerste testversies uitgebracht van zijn webbrowser Chrome, die kunnen worden gebruikt op Apple- en Linuxsystemen. Het bedrijf waarschuwt echter de nog onbetrouwbare software niet te gebruiken.

Volgens Google zijn de versies alleen geschikt voor avontuurlijk ingestelde ontwikkelaars. "Wat je ook doet, download deze software niet!" schrijven Mike Smith en Karen Grunberg van het Chrome-team op hun weblog.

De software zou nog regelmatig vastlopen, en mist nog veel functionaliteit. Zo kunnen de Mac- en Linuxversies nog geen Youtubefilmpjes afspelen, en kunnen webpagina's niet worden uitgeprint.

Windows

Google Chrome verscheen in september al in een versie voor Windows. Het bedrijf zegde toen toe de browser ook voor andere systemen beschikbaar te zullen stellen, maar kon niet zeggen hoe lang dat zou duren.

De browser moet zich volgens het internetbedrijf van andere browsers onderscheiden doordat het speciaal is ontwikkeld voor het gebruik van interactieve webtoepassingen.

Traditionele browsers, zoals Internet Explorer en Firefox, hebben hun wortels in software die hoofdzakelijk bedoeld was om webpagina's weer te geven.

Interactief

Moderne websites omvatten vaak echter veel meer. Google beschikt zelf met maildienst GMail, kantoorsoftwarepakket Google Docs en de recent gepresenteerde experimentele samenwerkings- en communicatiesite Google Wave over geavanceerde online diensten, die veel desktopprogramma's kunnen vervangen, en veel van webbrowsers eisen.

Chrome zou volgens Google met dergelijke sites in gedachten zijn ontworpen. De browser is gespecialiseerd in de snelle verwerking van javascript, een technologie die wordt gebruikt om interactiviteit aan websites toe te voegen.

Ook andere browsermakers, zoals Apple (Safari), Mozilla (Firefox) en Opera concentreren zich de laatste tijd sterk op de prestaties van de zogenoemde 'javascript-engine'.