RIJSWIJK - Bijna 1,2 miljoen Nederlanders hebben de afgelopen weken op internet de stemwijzer voor de Europese verkiezingen ingevuld.

Dat bleek donderdag uit telling van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) dat de stemwijzer organiseerde.

Op de dag van de verkiezingen hebben nog ongeveer 300.000 mensen de stemwijzer ingevuld. De teller bleek uiteindelijk steken op 1.175.000 adviezen.

2004

Bij de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement in 2004 maakten 485.000 mensen gebruik van de stemwijzer van het IPP. Projectleider Jochum de Graaf van het IPP is blij dat het aantal meer dan verdubbeld is. ''Dit is echt boven onze verwachting.''

De top drie van de meest geadviseerde partijen wordt gevormd door achtereenvolgens GroenLinks, D66 en PVV. Het IPP tekent hierbij nadrukkelijk aan dat de stemwijzer ''geen politieke barometer of opiniepeiling'' is.

Stellingen

Met de stemwijzer kan de gebruiker aan de hand van dertig stellingen, waarmee hij het eens is, oneens of geen mening over heeft, en evenzoveel thema's uitvinden welke partij bij hem past.

Van de mensen die de stemwijzer invulden, blijkt 49 procent het oneens met de stelling 'Turkije mag nooit lid worden van de EU'. 34 procent is het eens met deze stelling en de rest heeft geen mening.

De grotere belangstelling voor de stemwijzer bij deze editie van de Europese verkiezingen komt volgens de zegsman vooral doordat de stemwijzer de afgelopen jaren aan bekendheid heeft gewonnen.