HOUTEN - Nederlanders hebben in het eerste kwartaal van dit jaar meer uitgegeven aan mobiel bellen dan een jaar eerder. De omzet van aanbieders van mobiele telefonie groeide in deze periode met 4,4 procent tot 1,6 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers die onderzoeksbureau Telecompaper donderdag naar buiten bracht.

''De inkomsten van telecombedrijven lijken redelijk op niveau te blijven, ondanks de recessie'', zegt analist Ed Achterberg van Telecompaper.

Toch schroefde het onderzoeksbureau de verwachting voor de komende vijf jaar licht terug naar een krimp tussen de 0 en 0,2 procent. Eerder rekende Telecompaper op stabiele inkomsten tot een groei van 0,5 procent.

Wetgeving

''We zijn iets voorzichtiger geworden. Dat komt vooral door veranderde wetgeving'', legt Achterberg uit. Telecombedrijven mogen elkaar bijvoorbeeld vanaf 1 juli maximaal 1 euro per megabyte doorberekenen voor het zogeheten roaming. Hierbij maken buitenlandse telecombedrijven gebruik van elkaars netwerk.

De toename in inkomsten van telecombedrijven in het afgelopen kwartaal was vooral te danken aan een stijging van 20 procent in de uitgaven aan sms- en internetverkeer.

KPN

KPN was de enige aanbieder die ook ten opzichte van het vierde kwartaal een inkomstenstijging liet zien. Dit kwam doordat de cijfers van dochter Sympac in het eerste kwartaal voor het eerst in de boeken van KPN kwamen.

Telecompaper bracht donderdag ook resultaten naar buiten van een onderzoek naar de glasvezelmarkt in Nederland. Het onderzoeksbureau denkt dat Nederland internationaal leidend zou kunnen worden op dit vlak.

Glasvezel

Wat betreft glasvezelaansluitingen bekleedt Nederland nu nog een elfde plaats in een groep van dertig rijke landen. Nu KPN op dit vlak gaat samenwerken met Reggefiber en telecomtoezichthouder Opta regulering op orde heeft, kan glasvezel volgens Telecompaper een serieuze concurrent worden voor ADSL en kabel.

In 2008 verdubbelde het aantal glasvezelaansluitingen tot 336.500. In het eerste kwartaal nam dit verder toe tot ongeveer 362.000. De groei werd volgens het onderzoeksbureau in deze periode wat getemperd door slechte weersomstandigheden, waardoor de aanleg bemoeilijkt werd.

Voor 2009 rekent Telecompaper erop dat 500.000 huishoudens een glasvezelaansluiting zullen hebben en in 2013 zal dit zijn toegenomen tot meer dan twee miljoen.